Aku kekadang kan ingin sekali berbicara mengunakan
bahasa yang tak ada sesiapa pernah faham..
menulis dengan tulisan yang tiada siapa pun akan dapat membaca nya..
berpuisi dengan segala isi tersirat dan tersurat.,yang langsung tiada siapa
boleh merungkai akan setiap maksudnya..
menghasilkan novel dengan 1001
watak yg mengambarkan aku...
tapi tak akan ada siapa yang pernah menduga cerita itu tentang aku.
Melukis dengan lukisan yang mengandungi 1001 makna.
tapi hanya aku sahaja yang boleh
menterjemahkan setiap maksud di sebalik itu semua..

Tuesday, March 15, 2011

PUNCA-PUNCA KEGUGURAN RAMBUT YANG SERIUS

Assalammualaikum,


Hi.. hi.. runsing runsing. dengan permasalahan rambut gugut . adess. kenape ni sume terjadi?

 Terdapat pelbagai punca yang menyebabkan rambut gugur dengan serius. Keguguran rambut ini biasanya jelas kelihatan apabila seseorang menyikat rambut atau rambut menjadi jarang di kulit kepala.
Keguguran rambut bagi kategori ini biasanya berpunca daripada:
* Melahirkan anak
Selepas seseorang wanita melahirkan anak, pusingan rambut akan memasuki fasa berehat yang agak lama. Dalam masa itu fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2 hingga 3 bulan. Dalam tempoh dua hingga tiga bulan, sesetengah wanita mengalami keguguran rambut yang banyak. Dalam masa 1 hingga 6 bulan ia akan pulih.

* Penyakit tiroid
Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

* Demam, jangkitan dan selesema yang serius
Selepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius, seseorang mungkin terkejut melihat rambut gugur dengan banyak. Namun keguguran rambut ini akan pulih seperti sediakala.

* Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan
Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein atau tabiat pemakanan abnormal.

* Ubat-ubatan
Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu. Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout, artritis, kemurungan, masalah jantung, hipertensi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.


* Rawatan kanser
Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.

.::. info credit to thetole

So. aku ni kategori yg mane? huhu. makin menipis je rambut d kepala aku ni. aish aish.. ari ari sekurang2 nya dua kali sehari aku kene sapu rambut2 aku kt work station ni ececeh.work station konon.. naseb kt lantai. kalu kt atas kapet. mmg aku kene vacuum aaaa..  dah macam bukak saloon  je umah aku ni. mane mane je ade rambut.:(

Apakah Keguguran Rambut Pra-Matang?
• Keguguran rambut pra-matang bermaksud rambut mula gugur secara beransur-ansur sewaktu remaja dan akhirnya
mengakibatkan kebotakan.

• Walaupun kadangkala keguguran rambut pra-matang dianggap sebagi simbol kepintaran dan kekayaan, namun terdapat ramai remaja yang risau berkenaan masalah keguguran rambut pra-matang mereka

• Keguguran rambut pra-matang kebiasaannya berlaku di kalangan remaja berusia 20an ke atas. Gejala-gejala keguguran rambut boleh muncul secara tiba-tiba dan dramatik. Bagi kes-kes serius, ia mungkin mengakibatkan kehilangan rambut sama sekali apabila mencapai umur 30an.

• Keguguran rambut pra-matang kebiasaannya akan bermula pada gigi rambut. Gigi rambut pada dahi akan beransur-ansur ke belakang ataupun rambut pada puncak kepala menjadi nipis dan terus menipis sehingga akhirnya mengakibatkan kebotakan.

• Folikel-folikel rambut orang yang mengalami keguguran rambut pra-matang akan mengecut secara beransur-ansur dan akhirnya digantikan dengan rambut-rambut halus. Fasa anagen folikel-folikel ini juga pendek dan purata folikel-folikel telogen adalah tinggi. Selain dari itu, kulit kepala mereka juga nipis sementara akar rambut mereka juga lemah dan rambut akan jatuh dengan mudah. Bagi kes-kes serius mereka akan akhirnya kehilangan kedua-duanya iiaitu rambut halus dan juga folikel-folikel.

• Punca-punca keguguran rambut pra-matang masih belum diketahui. Bagaimanapun, para penderitanya kebiasaannya mempunyai sejarah keluarga yang lebih jelas, genetik serta tahap androgen dan DHT dalam darah yang lebih tinggi.

• Selain dari itu, tahap reductase dalam darah mereka juga adalah tinggi berbanding orang biasa. Tahap reductase pada rambut occipital adalah lebih rendah berbanding kulit kepala bahagian depan dan keguguran rambut androgenetik kebiasaannya berlaku pada bahagian depan kepala. Segala gejala ini menunjukkan bahawa reductase mungkin menjadi salah satu punca keguguran rambut androgenetik.

•Tahap keguguran rambut pra-matang akan meningkat dengan usia. Oleh itu, penderita keguguran rambut pra-matang adalah digalakkan untuk mendapatkan rawatan AWAL bagi mengelakkan kehilangan folikel-folikel rambut.

whoaa.. xmo xmo xmo xmo botak .. :(

.::. info credit to101 hair care

" Aku tak ada story macam orang lain..
coz my life is very simple..
tapi aku ada kenangan dan angan2 untuk di kenang ;)
cehh.. macam tak ada life je kan. hahaha "
 

Blog Template by YummyLolly.com - RSS icons by ComingUpForAir